История на Етеричните Масла

История на Етеричните Масла
18.11.2016 Алтея Органикс

Щом този материал е достигнал до вас, значи имате интерес към сферата на етеричните масла и в по конретно тяхната история и произход. Има доказателства, че хилядолетия назад хората са познавали и употребявали всякакви видове ароматни растения за лечебни, ритуални и хигиенни цели. В Чили, Индия, Средният изток, Гърция, Америка и Египет са сред местата, които пазят тайните достъпни до малцина за получаването им, както и за лечебните им качества.

В най-древни времена аборигените в Австралия са познавали фумигацията – метод на лечение чрез опушване на части от тялото с дим или вдишване на пара от горящи растителни субстанции. Първите свидетелства за употребата на етерични масла датират от пред 4000 години благодарение на надписи изризувани върху глинени съдове от Месопотамия и Египет, показвайки че, персите и египтяните са владеели принципте на екстракцията са познавали действията на ароматните масла.

300 години преди новата ера гърците са използвали етеричните масла за лечение и в парфюмерията. Според историци именно Александър Велики е донесъл тези познания в Гърция след завладяването на Египет. Благодарение на пристанището в Александрия древните гърци са получавали възможността да се снабдяват с етерични масла постоянно. По онова време гинекологичните заболявания и болести свързани с храносмилателната система са се лекували само и единствено с розово масло. Хипократ, който е един от бащите на медицината, е предписвал на пациентите си ежедневни ароматни вани и масажи с масла. Самият Аристотел прави пълна класификация на над 500 вида растеня и техните приложения в медицината.

Sanzio_01-2

Римската империя също се научава да използва и цени парфюмите и билките в ежедневието си благодарение на влиянието на гърците. След време дори става изключително популярно сред мъжете да се използват ароматите на есенциите с цел да засилят сексуалното привличане у жените. По онова време се създава и професията парфюмерист, която се е смятала за изключително важна нареждайки се редом до тази на лекарите. През I-ви век от новата ера Педаниус Диоскорид, гръцки лекар, описва и класифицира всички растения и техните характерни дадености при пътуванията си с военните легиони на Нерон. Много от названията на растенията, които използваме и днес, са взети от произведенията на Диокорид.

Философът, поет и политик Абу Али Хусейн ибн Сина се счита за откривателят на съвремения парен дестилатор заради това, че той е изобретил серпентината, която се използва и в съвременната екстракция на етерично масло. Самата серпентина представлява тръба, позволяваща бързо охлаждане на наситена с аромати молекили водна пара с цел получаване на ароматна течност. Преди това откритие парата е била охлаждана с мокри гъби, което е водело до големи загуби на течности.

В XII-ти век кръстоносците пренасят тази технология до нашите земи. Повреме на седновековието се е забелязало по-малка употреба на етеричните масла понеже медицината е била тясно свързана с религиятя. Знанията за лечения с лечебни растения са били екслузивно запазени за манастирите и монасите. Няколко века по-късно и по-конкретно през XIX-ти век се е утвърдила органичната химия, като наука, позволявайки прецизното изследване и определяне на етеричните масла. През 1928 Рене-Морис Гатфосе, химик и парфюмерист, дава за първи път наименование на лечението “Ароматерапия”.

Ние от Алтея Органикс сме едни упорити изследователи в Ароматерапията, като постоянно се стремим да проучваме и използваме етеричните масла, които все по-силно въвлизат на нашият пазар у нас. Ние се гордеем с нашият изключително богат и постоянно растящ асортимент от етерични масла, които можете да закупите от нашият онлайн магазин.

Comments (0)

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*